, ,

Samsung Galaxy Alpha

Follow my blog with Bloglovin

Na gebruik van ongeveer 2,5 jaar was mijn Samsung Galaxy SIII inmiddels wel aan vervanging toe. De telefoon zelf was wat traag geworden en daarbij is het scherm inmiddels flink beschadigd. De telefoon is meerdere malen gevallen en de laatste twee keer helaas niet zo goed terecht gekomen. Ik heb er bewust voor gekozen het scherm niet te laten vervangen en te wachten tot ik een nieuwer model telefoon had gezien die ik graag zou willen hebben.

Mijn keuze is gevallen op de Samsung Galaxy Alpha. De telefoon is uit sinds augustus 2014 en is te zien op de reclameposters met Doutzen Kroes, waarschijnlijk inmiddels bij iedereen wel bekend. De telefoon is niet een van de directe opvolgers van mijn SIII, maar dat was voor mij ook niet nodig, de SIII vond ik eigenlijk te groot en ik was niet tevreden over de camerakwaliteit. Nu is de Alpha niet een klein toestel, maar toch wel een fractie kleiner (4,7 inch i.p.v. 4,8 inch)  dan de Galaxy SIII. Veel kleiner vond ik bij nader inzien toch ook niet zo prettig, want dan wordt het scherm ook gelijk een stuk kleiner en dan kan ik niet meer zo makkelijk internetten met mijn telefoon.

 

De Galaxy Alpha nog in de verpakking.

De Galaxy Alpha nog in de verpakking.

Samsung Galaxy Alpha G850F

De telefoon zelf, met nog de beschermsticker erop.

 

De Alpha heeft vergeleken met de SIII veel voordelen. Ten eerste is de camerakwaliteit vele malen beter en met meer megapixels, namelijk 12.0 in plaats van 8.0, HD kwaliteit en met een snellere autofocus. En mooi design met een metalen behuizing, niet super belangrijk voor een telefoon vind ik, maar toch wel erg leuk als deze er mooi uitziet. Tevens is deze erg licht van gewicht vergeleken met andere telefoons. Het geheugen is een stuk groter, namelijk het dubbele van wat ik had, 32GB in plaats van 16GB. Erg prettig, vooral als je veel foto’s maakt met je telefoon, zoals de meeste mensen waarschijnlijk doen tegenwoordig. Er zit een betere Octacore processor in, in plaats van een Quadcore. En de Samsung Galaxy Alpha is erg dun, met zijn 6,7mm is dit een van de dunste Galaxy apparaten ooit. Daarnaast heeft de Alpha nog andere nieuwe dingen als ontgrendelen met behulp van je vingerafdruk en het meten van je hartslag en een stappenteller. Geen dingen die je echt nodig hebt natuurlijk op je telefoon, maar wel erg grappig en die vingerafdruk lijkt mij een stuk veiliger dan een code.

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe dat dan werkt, die nieuwe dingetjes. Dat is eigenlijk heel simpel.

  • De stappenteller wordt weergegeven op je vergrendelscherm en telt gewoon je stappen wanneer je je telefoon meeneemt. Elke dag wordt deze automatisch gereset en in het programma S Health kan je zelf je stappen bekijken. Totaal aantal stappen, per maand, per week of per dag.
  • De hartslagmeter werkt ook via de app S Health. Hierbij moet je je vinger aan de achterkant op de telefoon leggen, op de sensor naast de camera. Houdt dit een tijdje vast totdat de telefoon aangeeft dat deze gemeten is en je ziet direct het resultaat op je scherm. De app bepaalt ook je stressniveau aan de hand van je hartslag. Een hoge hartslag telt voor een hoog stressniveau.
  • Ontgrendelen via je vingerafdruk moet je even instellen via het instellingenmenu. Daarmee moet je 8 keer over de knop in het midden onderaan je telefoon gaan en dan slaat je telefoon de afdruk op. Als je wil kan je een reserve-afdruk instellen of bijvoorbeeld de vingerafdruk van je vriend. Maar mocht het ooit helemaal niet werken met je vingerafdruk om de een of andere reden, dan kan je gelukkig ook nog een reserve wachtwoord instellen als extra backup. Je kan maximaal 3 vingerafdruk profielen instellen in de Galaxy Alpha.
    Met deze vingerafdruk kan je trouwens ook je documenten extra beveiligen. Deze worden door je telefoon op een aparte locatie opgeslagen en kunnen dan alleen bekeken worden wanneer je deze opent met je vingerafdruk.

 

Samsung Galaxy Alpha met hartslagmeter en stressniveau meter.

De achterzijde van de Samsung Galaxy Alpha, met links naast de camera de sensor voor het meten van je hartslag.

 

Zwarte Samsung Galaxy Alpha metalen behuizing.

Een mooi design met metalen behuizing zoals je ziet.

 

De Samsung Galaxy Alpha is er dun, 6.7 mm.

De Alpha is erg dun, namelijk maar 6,7 mm.

 

Een nadeel wat op de vele fora genoemd wordt van de Samsung Galaxy Alpha is dat de batterij erg snel leeg zou zijn. Nou is de accu capaciteit vergeleken met mijn SIII inderdaad een stuk lager (1860 mAh Alpha/ 2100 mAh SIII), maar toch denk ik niet dat ik daar problemen van zal ondervinden. De meeste mensen gaven aan dat ze regelmatig muziek luisteren en erg veel internetten met de telefoon. Daarvoor gebruik ik mijn telefoon niet zo heel erg vaak. Internetten wel eens, maar meestal gebruik ik mijn laptop daarvoor. Mocht het toch een probleem worden, dan kan ik altijd nog een extra batterij aanschaffen voor de Alpha. Ook heeft Samsung er een Ultra Power Saving Mode opgezet, waarbij de batterij ineens een aantal dagen mee kan gaan in plaats van 1 – 1,5 dag. Deze ga ik echter niet gebruiken, want het scherm geeft dan geen kleuren meer weer, maar gaat over naar grijstinten en dat ziet er niet gezellig uit vind ik.

Wat ook een nadeel kan zijn is dat de telefoon alleen beschikt over een intern geheugen, wat je dus niet kan uitbreiden. Echter zie ik dit niet als een groot probleem, want daar tegenover staat dat dit intern geheugen ruim voldoende is naar mijn mening, namelijk 32 GB. Mocht je toch ruimte te kort komen, dan kan je je foto’s uploaden naar bijvoorbeeld Dropbox of Picasa of de foto’s rechtstreeks overzetten door de telefoon te verbinden met je computer, laptop of tablet.

De Samsung Galaxy Alpha is op dit moment verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren; zwart, wit, blauw, zilver en goud. Ik heb gekozen voor de zwarte variant, ten eerste omdat de andere kleuren gelijk een stuk duurder zijn en ten tweede is zwart altijd goed, past overal bij. Maar als de gouden niet zo heel veel duurder was geweest had ik voor de gouden gekozen.

Ik vind het ook erg belangrijk, met name omdat er in mijn vorige telefoonscherm enorme barsten zaten, dat de telefoon goed beschermd is. Daarom heb ik gekozen voor een beschermhoesje dat je met een magneetje dicht kan klappen. Dit hoesje klapt naar beneden open in plaats van naar opzij. Dit vind ik makkelijker in verband met het vasthouden en bedienen van mijn telefoon. Ook heb ik een screen protector gekocht voor de Alpha. Het is even een klusje om te bevestigen, maar inmiddels zit deze erop (wel pas na twee pogingen) en zonder bubbels eronder.

 

Samsung Galaxy Alpha Hoesje.

Achterzijde van het hoesje. Ik heb gekozen voor een neutrale zwarte telefoon, maar dan vind ik het wel leuk om er een gekleurd hoesje omheen te doen. En mocht ik zijn uitgekeken op deze kleur, dan is dat makkelijker te wijzigen dan wanneer ik een telefoon heb in een felle kleur.

 

Samsung Galaxy Alpha hoesje van de zijkant.

De zijkant van het hoesje. De knopjes vallen er iets in weg, maar zijn desondanks toch nog prima te bedienen.

 

Ik ben in ieder geval erg blij met mijn nieuwe telefoon. De telefoon is lekker snel en ik kan eindelijk weer goede backstage foto’s maken met mijn telefoon tijdens onze fotoshoots. Hebben jullie ook al ervaring met de Samsung Galaxy Alpha? Ik ben benieuwd naar jullie indruk, ervaringen of dat je deze telefoon ook wel zou willen hebben?

Laat vooral even een reactie achter hieronder.